Kievul face acuzații grave împotriva Raiffeisen. Austriecii, acuzați că acordă facilități soldaților ruși care comit crime în Ucraina

Kievul face acuzații grave împotriva Raiffeisen. Austriecii, acuzați că acordă facilități soldaților ruși care comit crime în Ucraina
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10/01/2023, 14:39

O importantă bancă austriacă stârnește indignare în Ucraina din cauza facilităților pe care le oferă soldaților ruși. Raiffeisen Bank International (RBI) este acuzată de acordarea de amânări de împrumut militarilor care iau parte la invazie.

Pe cale de consecință, Kievul i-a pus pe o listă a persoanelor supuse sancțiunilor pe CEO-ul Johann Strobl și pe un membru al consiliului de administrație al băncii, Andreas Gschwenter.

Raiffeisen Bank International (RBI) este acuzată că acordă facilități militarilor ruși care iau parte la invazia declanșată de Vladimir Putin în Ucraina. Spre deosebire de alte instituții financiar bancare occidentale banca austriacă a rămas în Rusia chiar și după 24 februarie.

Filiala rusă RBI a fost considerată „vaca de numerar” a grupului bancar austriac, de mulți ani. Sumele atrase din Rusia au contribuit esențial la profiturile băncii. Odată cu izbucnirea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei pe 24 februarie, Raiffeisen Bank International a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari din cauza angajamentelor pe care le are cu Moscova.

În prezent, RBI este acuzată de acordarea unor facilități între care și amânări la ratele pentru împrumuturile contractate de soldații ruși participanți la invazie. Conducerea băncii se apără spunând că este obligată prin legea din Rusia să asigure aceste facilități, conform publicației Der Standard.

Oficiali austrieci puși pe lista sancțiunilor

În aceste condiții, Ucraina a decis să-i treacă pe o listă de sancțiuni pe CEO-ul băncii, Johann Strobl, și pe un membru al consiliului de administrație, Andreas Gschwenter. Lista, numită „Război și sancțiuni”, este susținută de Ministerul Ucrainean al Afacerilor Externe și de Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NAZK). Cei trecuți pe această sunt asociați de Kiev cu războiul rusesc de agresiune sau sunt acuzate că sprijină regimul lui Vladimir Putin.

Oficialii de la Kiev au justificat recomandarea de a-i sancționa pe Strobl și pe celălalt manager, deoarece sunt persoane de rang înalt care activează într-o instituție care, în opinia lor, sprijină financiar acțiuni ce subminează securitatea, suveranitatea și independența Ucrainei.

Justificările oficialilor Raiffeisen

RBI este criticată pentru că a oferit amânări la rambursarea creditelor pentru anumite grupuri sociale din Rusia, inclusiv soldaților ruși și rudelor acestora. De asemenea, beneficiază de facilități și persoanelor recrutate din teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina. La solicitarea publicației Standard, reprezentanții RBI au spus că toate băncile din Rusia sunt obligate prin lege să acorde astfel de facilități. Iar banca austriacă nu face decât să respecte legea.

„Toate băncile ruse sunt obligate prin lege să acorde un moratoriu de credit soldaților recrutați”, au precizat reprezentanții Raiffeisen Bank International.

Ambasadorul Ucrainei în Austria, Vasyl Chymynets, a declarat într-un interviu că propunerile de sancțiuni vor fi examinate foarte amănunțit. Iar dacă se dovedește că banca austriacă „oferă beneficii financiare” recruților ruși și a recunoscut indirect „republicile false”, regiunile separatiste din estul Ucrainei, atunci este o „problemă morală”. Ambasadorul a subliniat că recruții din Ucraina „ucid și violează”, iar banii ruși sunt „acoperiți cu mult sânge”. El a făcut apel la companiile austriece să-și reconsidere afacerile cu Rusia și să părăsească această piață.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Un băiat de 16 ani, autorul oribilei crime din Crângaşi. El şi un amic au...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
UNGURII ne dau lecții. Umilință cumplită pentru toată România
Ce se schimbă, de fapt, la actele de stare civilă. Unde se vor face digital
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
Cine este Elena Nechifor, femeia care îl sprijină necondiționat pe Mihai Albu în lupta cu...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
OpenAI a lansat o versiune mai rapidă și „mai deșteaptă” a lui ChatGPT
×